អន្តរជាតិ

ក្រសួង​សុខាភិបាល​វៀតណាម កំពុងស្នើឱ្យមានការយកពន្ធ​អាករចំពោះភេសជ្ជៈ​មានជាតិស្ករលើសកម្រិត

BY
autoadmin
March 24, 2023

ក្រសួង​សុខាភិបាលវៀតណាម​បាន​ស្នើ​ឱ្យមានការ​អនុវត្ត​ពន្ធ​អាករ​សម្រាប់​ភេសជ្ជៈ​ផ្អែម​ទាំងអស់ ដើម្បីឱ្យស្របតាម​ការណែនាំរបស់​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក នេះបើតាមការចុះផ្សាយរបស់សារព័ត៌មាន VNExpress។ ក្នុងកិច្ចប្រជុំស្តីពីផលប៉ះពាល់នៃភេសជ្ជៈផ្អែមលើសុខភាព កាលពីថ្ងៃព្រហស្បតិ៍ លោកស្រី Tran Thi Trang អនុប្រធាននាយកដ្ឋាននីតិកម្មនៃក្រសួងសុខាភិបាល បាននិយាយថា ក្រសួងកំពុងស្នើឱ្យអនុវត្តការយកពន្ធគយ ដោយផ្អែកលើបរិមាណជាតិស្ករនៅក្នុង ១០០ មីលីលីត្រទឹក។ ការ​ស្នើ​នេះត្រូវបាន​ធ្វើ​ឡើង​ ខណៈ​ក្រសួង​ហិរញ្ញវត្ថុ​កំពុង​បង្កើត​សេចក្តី​ព្រាង​ច្បាប់​ស្តី​ពី​ពន្ធ​អាករ​សម្រាប់​ភេសជ្ជៈ​ផ្អែម។

លោកស្រីអនុប្រធានបាននិយាយថា វាគួរតែមានការចាត់ថ្នាក់កម្រិតជាតិស្ករឱ្យបានច្បាស់លាស់ ដែលមានន័យថា ជាតិស្ករកាន់តែច្រើន តម្លៃពន្ធក៏កាន់តែខ្ពស់។ លោកស្រីបាន​ស្នើ​ថា ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្រោម​កម្រិត​ជាក់លាក់មួយ នឹង​មិន​ចាំបាច់​ត្រូវ​យក​ពន្ធ​បន្ថែមនោះទេ។ ក្រសួង​ក៏បាននិយាយដែរថា នៅក្នុងប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ ភេសជ្ជៈ​ផ្អែមមានការរីកលូតលាស់យ៉ាងខ្លាំង ហើយពួកគេរំពឹងថា ភេសជ្ជៈ​ទាំង​នេះ​នឹង​កើន​ឡើង​ពី ៣ ទៅ ៥% ​ក្នុង​រយៈ​ពេល ៥ ឆ្នាំ​ខាង​មុខ។

យោងតាមនិយមន័យរបស់អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក ភេសជ្ជៈផ្អែមគឺជាភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករបន្ថែម ដូចជាទឹកសូដាផ្អែម ទឹកក្រូចដប និងភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង។ WHO ណែនាំឱ្យមានការដាក់ពន្ធលើភេសជ្ជៈផ្អែមលើសកម្រិតបែបនេះ គឺដើម្បីសុខភាព និងកាត់បន្ថយជំងឺធាត់ក្នុងចំណោមប្រជាជន។ យ៉ាងណាក៏ដោយ ក្រសួងសុខាភិបាលវៀតណាមនៅមិនទាន់វាយតម្លៃកម្រិតជាតិស្ករ ដែលនឹងត្រូវគិតពន្ធគយបន្ថែមនោះទេ។ ជាមួយគ្នានេះ ក្រុមហ៊ុនភេសជ្ជៈជាច្រើនក៏កំពុងស្នើសុំឱ្យពន្យារពេលការដាក់ពន្ធនេះ ដោយសារតែពួកគេទើបតែងើបពីជំងឺ COVID-19 ដែលបានប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំង លើការផលិតក្នុងឆ្នាំកន្លងមក៕

អត្ថបទ៖ លីដា
ប្រភព៖ VNExpress

Share This Post: